Ana içeriğe git
Psikoterapi Enstitüsü
KURULUŞ : 2005
KURUCU : Uz. Dr. Tahir ÖZAKKAŞ
Psikoterapi Enstitüsü Broşür (Türkçe) indir
Psikoterapi Enstitüsü Tüzük (Türkçe) indir
AMAÇ :
Psikoterapi Enstitüsü’nün amacı, ülkemiz insanının kültürel, geleneksel ve yerel yapısına uygun psikoterapi teknik ve yaklaşımların belirlenmesi, dünya uygulamalarının geçerlilik ve güvenirliliğinin saptanması, psikoterapi uygulamalarının yasal altyapısının oluşturulması için savunuculuk (advocacy) ve iletişim ağı (networking) çalışmalarının yürütülmesi, ruh sağlığı profesyonellerinin uygulama bilgi ve becerilerinin geliştirilmesine destek olunmasıdır.
ETKİNLİKLER
SAĞALTIM :
Psikoterapi Enstitüsü, psikiyatrist, psikolog ve doktorlardan oluşan, farklı çalışma alanlarında uzmanlaşmış kadrosu ile psikoterapi çalışmalarına devam etmektedir. Enstitü’nün profesyonel ruh sağlığındaki temel çalışma alanları şunlardır:
o Anksiyete Bozuklukları
o Cinsel İşlev Bozuklukları
o Reaktif Duygudurum Bozuklukları
o Somotoform Bozukluklar
o Disosyatif Bozukluklar
o Yeme Bozuklukları
o Uyum Bozuklukları
o Davranış Bozuklukları
o Madde Kullanımı ve Alkol Kullanım Bozuklukları
o Dürtü Kontrol Bozuklukları
o Kişilik Bozuklukları
Enstitü, terapi çalışmalarını; danışana, danışanın sorunlarına ve danışanla birlikte yapılandırılan yüzeydeki sorunlar kadar, bu sorunlara zemin teşkil eden ana sorunlar üzerine odaklamakta ve bu nedenle de tek bir terapi yöntemini değil, birbirini tamamlayan bütüncül bir yaklaşımla farklı yöntem ve teknikleri bir arada kullanarak yürütmektedir. Psikoterapi çalışmaları temel olarak “bütüncül psikoterapi” bağlamında hücum, bireysel, grup, çift, çekirdek aile ve geleneksel aile (sülale) terapisi şeklindeki devam etmektedir.
EĞİTİMLER :
o Bütüncül Psikoterapi Eğitimleri :
Öncelikli olarak ruh sağlığı alanında çalışan, ikincil olarak da sağlık sektöründe farklı alanlarda da olsa, hasta ilişkileri ve danışmanlık becerisi geliştirme ihtiyacı duyan profesyonellere yönelik olarak bütüncül psikoterapi kapsamında teorik – formülasyon – süpervizyon aşamalarını içeren 3 yıllık bir programdır. Program her ay 3 gün-30 saat üzerinden yapılandırılmıştır.
BÜTÜNCÜL PSİKOTERAPİ EĞİTİM İÇERİĞİ
1. AŞAMA: TEORİK (12 ay)
Birinci aşama olan, teorik aşama; farklı psikotörapatik kuramları inceleyen ve birbirleri arasındaki benzer, farklı bakış açıları tartışarak bütüncül bir bağlamda değerlendiren ve temel kavramlar, yöntem ve stratejiler konusunda bilgileri içeren aşamadır. Bu aşamada incelenecek kuramlar aşağıda belirtilmiştir:
Bütüncül Psikoterapiye Giriş
İnsanın Biyolojik ve Psikolojik Yapısı
İnsanın Psikoseksüel ve Psikotoplumsal Gelişim Evreleri
Bütüncül Psikoterapi ve Temel Kuramlar
Betimleyici Kuram ve DSM IV
Davranışçı ve Bilişsel Kuramları
Dürtü Çatışma Kuramı
Ego Psikolojisi
Nesne İlişkileri Kuramı
Masterson’un Terk Edilme Depresyonu Kuramı
Kendilik Kuramı
Transaksiyonel Analiz (TA) ve Varoluşçuluk Kuramları
DSM IV Psikiyatrik Hastalıklar
Zihinselleştirme Kuramı
Kendilik Bozuklukları ve Nörobiyolojik Kuram
İlişkisel Psikoterapi
Aktarım Odaklı Psikoterapi
Süresi Sınırlı Dinamik Psikoterapi
Çift ve aile terapisi
Grup Terapisi
2. AŞAMA : FORMÜLASYON (12 ay)
Formülasyon aşaması, psikoterapi uygulamalarında, hasta ön görüşmeleri ve hasta bilgileri üzerinden, DSMIV deki hastalıklar ile kişilik bozuklukları bağlamında bütüncül perspektifte, hastanın formüle edilmesini, prognoz ve tedavi planı üzerine çalışmaları içermektedir. Bu bağlamda üzerinde çalışılacak olan, DSM IVdeki psikiyatrik bozukluklar ve kişilik bozuklukları aşağıda sıralanmıştır.
DSM IV Psikiyatrik Hastalıklar
Depresyon, Bipolar Bozukluk, Psikoz, Panik Bozukluk, Özgül fobi, Sosyal fobi, Obsesif kompulsif bozukluk, Travma sonrası stres bozukluğu, Akut stres bozukluğu, Yaygın anksiyete bozukluğu, Somatizasyon bozukluğu, Konversiyon bozukluğu, Ağrı bozukluğu, Hipokondriazis, Vücut dismorfik bozukluğu, Dissosiyatif amnezi, Dissosiyatif füg, Dissosiyatif kimlik bozukluğu, Depersonilazasyon, Cinsel istek bozukluğu, Cinsel uyarılma bozukluğu, Organ veya cinsel ağrı bozukluğu, Parafililer, Cinsel kimlik bozuklukları, Anoreksiya ve bulimia, Uyku bozuklukları (dissomnialar / parasomnialar) Dürtü kontrol bozuklukları (aralıklı patlayıcı bozukluk/ kleptomani / priomoni / patolojik kumar oynama /trikotillomani), Uyum bozuklukları ( depresyonlu tip, anksiyetli tip, karışık tip, davranış bozuklukları ile birlikte), İlişki sorunları (anne-baba-çocuk / kardeş / eş / kötüye kullanım ve ihmal sorunları) klinik ilgi odağı olabilecek sorunlar : tedaviye uyumsuzluk, temaruz, erişkin antisosyal davranışları, çocuk ve ergen antisosyal davranışları, sınırda entelektüel işlev, yaşla ilgili kognitif gerileme, yas, okul sorunları, mesleki sorunlar, kimlik sorunları, dinsel ve manevi sorunlar, yeni bir kültürden etkilenme sorunları, bir yaşam evresi sorunları
Kişilik Bozuklukları
Şizoid, Şizotipal ve Paranoid Kişilik Bozuklukları
Narsisistik Kişilik Bozukluğu
Borderl